Nederland in de tweede helft van de Jaren zestig: de inwoners praten over de Veronica Top 40, Provo, het huwelijk van Prinses Beatrix met Prins Claus, Hitweek, Hilversum 3, Mies Bouwman, The Beatles, D66, Televisiereclame, Phil Bloom, Martin Luther King, Studentenopstanden in Parijs, Robert Kennedy, de Mammoetwet, de Praagse Lente en de Bezetting van het Maagdenhuis.
Den Haag in de tweede helft van de jaren zestig: stadsbewoners treuren over de brand in het gebouw van Kunst en Wetenschappen, op elke straathoek repeteert een beatbandje, Victor Marijnen neemt de burgemeesterszetel over van Hans Kolfschoten en onder bezielende leiding van Reinder Zwolsman verpaupert het Wijnhavenkwartier tot een grote parkeerplaats.
Dit is het Den Haag dat werd vastgelegd door Guus Rolvink, destijds administratief medewerker bij Foto van Puffelen aan de Oranjelaan. Regiogenoten die voornamelijk met digitale camera’s gewerkt hebben, kunnen hem kennen van de fotowinkel in de Boogaard, waarvan hij tot 2007 eigenaar was. De foto’s van Rolvink voeren ons haarscherp terug naar een tijd die niet meer bestaat. De nadagen van Staatsspoor, maar ook die van het paard en wagen. Geparkeerde auto’s op het Binnenhof en de Grote Markt. De bloemenkar op station Hollands Spoor met het naastgelegen hotel Terminus. Vissers langs een zomerse Loosduinse Kade en Brigitte Bardot look-a-likes in hun moederrol. Het dagelijks leven van vijftig jaar terug dat deze foto’s zo herkenbaar maakt, staat met de dag verder van de huidige maatschappij. Gelukkig hebben we de foto’s nog, met grote dank aan Guus!
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.